【香港潛水有冇最適合時節?Q&A】

通常在大家打算去外國潛水時,都會第一時間諗呢個問題,究竟咩時間去最啱?夏天?秋天?定係seasonal嘅呢?有冇啲魚,係會在特定時間先見到呢?
對比於香港潛水,我哋可能亦有同樣嘅疑問。今日就等資深潛水員Diver K同大家解答呢個問題啦!!
文:DK (Diver K嘅簡稱,最鍾意去潛水,工作時潛水,休息時也潛水)
鳴謝︰Raymond Man

萬宜水庫 – 東壩  High Island Reservoir – Dam East. Photo credit: Raymond Man


Q:夏季係黃金檔期?
A:不如講返香港潛水啦!其實香港有冇咩潛水季節?一定有,亦可以肯定講,夏天係香港潛水高峰期,由六月至九月(以前可能係七、八月),每逢夏季,香港受到西南風所影響,而水流也是由珠三角而來,水質未必如冬季的清徹,但係水溫係維持在 26 到 30 度左右,所以穿 3mm 或 2mm 落水都係非常之舒服,而且好多潛點嘅水深只係10米以內,深水嘅潛點都係 20米內,令到潛水呢件事好溫暖……所以,夏季可以話係香港潛水嘅黃金時期!

但大家要留意,水溫同地面溫度對於一位潛水員嚟講,感受非常之唔到,因為水的傳熱度係快過空氣25-30倍㗎﹗

水下溫度 (°C)潛水衣厚度
夏天26 – 302 – 3mm
冬天18 – 215 – 7mm

尖洲 – 海葵林 Tsim Chau – Forest of Sea Anemones. Photo credit: Raymond Man


Q:中秋係全年最正?
A:好啦,其實水流與海域,的確係香港潛水員要留意嘅因素,所以話,揀啱位置係首選,但時機其實都好重要。香港夏季的確係最啱潛水嘅季節,不過水一般唔會話係最清,反之江湖傳聞,每年的中秋都係全年最清水嘅時候,究竟係咪堅先?有資深嘅潛水員話我知:「中秋水清係無好正統嘅解釋,只係普遍每年會見到既現象!因為夏天珠江係南水,由南而上,冬季係北上嘅海水,水凍,因此有特別多嘢睇,可能係月球引力令水最清嘅關係,水凍自然會有好多有趣嘅生物出現。」…….信不信由你,但今年中秋我就一定會落水嘅!

每年的中秋都係全年最清水!

一尺石 – 水下山脈  One Foot Rock – Pinacle. Photo credit: Raymond Man


Q:冬季好凍係咪可以潛?
A: OK!春夏秋冬四季,對於香港人嚟講,可能有啲難區分,但老實講春天同秋天分別唔係太大,因為水較冷,一般人如果唔係因為學潛水,都唔肯在呢個時間落水。然後你問啲潛水教練,佢哋都唔係好想,但其實佢哋深刻明白到,香港的冬天,水質最好,因為水是來自東北方,亦是外洋深海,所以水質絕對比夏季好得多。而所謂的「大藍水」一般出現於四、五月,但問題係,呢個時期潛水,一定會好凍(OK!雖然香港嘅冬天已經係越來越暖),但水溫一般只有18 – 21度,所以厚重嘅semidry或者 7mm 的wetsuit一定走唔甩!

香港海岸公園​ – 海下灣 Hong Kong MARINE PARK – HOI HA. Photo credit: Raymond Man

特別鳴謝:Raymond Man 提供文章相片

發表迴響